Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • mleko

    125 ml
  • masło

    25 g
  • sól

    1 szczypta
  • mąka ziemniaczana

    50 g
  • żółtko małe

    2 szt
  • śliwki

    200 g
  • cukier

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żaroodporne naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą.

Wlewamy mleko.

Dodajemy masło i szczyptę soli , a następnie gotujemy do całkowitego wymieszania składników.

Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy łącząc ze sobą składniki.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut do wystudzenia.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka.

Wyrabiamy ciasto ( najlepiej mikserem z hakami ) do uzyskania zbitej kuli.

Wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).

Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć knedle ).

Każdą część rozpłaszczamy , układamy wypestkowane śliwki , posypujemy cukrem , a następnie dokładnie zlepiamy.

Formujemy kule.

Gotujemy w ok. 2 litrach osolonej wrzącej wody

( od wypłynięcia na powierzchnię ok. 5-7 minut )

Podajemy polane masełkiem i posypane cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 17.09.2014 16:53
Smakowite. Uwielbiam takie knedle.
2milutka 27.08.2013 12:08
fajny przepis:)
Renata 27.08.2013 11:30
muszę wypróbować
sanielcia 27.08.2013 11:23
fajny przepis
Agnieszka-87-25 27.08.2013 11:23
fajne na obiad
probofka 27.08.2013 10:36
śliwki się zaczęły!!! czas na knedle!!!
Sylwia26 27.08.2013 10:04
apetycznie wyglądają :)
Aleksandra/Olcia 27.08.2013 09:40
jak ja lubie knedle mniam
bogusia19 27.08.2013 09:06
ale smaka narobiłaś
Janina 27.08.2013 08:49
Muszę takie zrobić;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat