Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z wątróbką drobiową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1,5 szklanki
jajko 2 szt
mąka ziemniaczana 6 łyżek
Farsz:
wątróbka drobiowa 0,5 kg
cebula 2 szt
kajzerka 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z wątróbką drobiową

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Zmielić. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i obie mąki. Ilość mąki podaje orientacyjnie, gdyż dużo zależy od ziemniaków, które mamy. Wyrobić na gładkie ciasto. Powinno się nie kleić i być elastyczne. Farsz: Wątróbki ugotować. Kajzerkę namoczyć w wodzie a cebulę pokroić w wiórka. Wątróbkę zmielić razem z odciśniętą kajzerką. Dodać zeszkloną na patelni cebulkę, sól, pieprz i bułkę tartą. Można dodać posiekaną natkę pietruszki. Masę wymieszać.
Krok 1 - Knedle z wątróbką drobiową foto
2
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać kółka np. szklanką. Na każdym kawałku ciasta nakładać 0,5 łyżki masy wątróbkowej. Ciasto skleić i uformować w dłoniach knedla
Krok 2 - Knedle z wątróbką drobiową foto
3
Knedle ugotować w osolonej wodzie.
Krok 3 - Knedle z wątróbką drobiową foto
4
Można podawać z sosem pieczeniowym lub grzybowym jednak najlepiej smakują polane roztopioną słoninką z dodatkiem zeszklonej cebulki. Porcja na około 25 sztuk. Surowe knedle można zamrażać.
Krok 4 - Knedle z wątróbką drobiową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 20.12.2012 14:28
fajny pomysł!
jolanta19 25.11.2012 15:43
super pomysł
babajaga1969 25.11.2012 15:14
pyszne danie pięknie podane - piszę się na takie jedzonko - smaczne
uqash24 25.11.2012 14:49
zjadłbym takie knedle, lubie wątróbke więc knedle muszą być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak