Knedle z twarogiem i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Nadzienie:

  • twaróg

    4 kostki (1 kg)
  • jajko

    1 sztuka
  • posiekany szczypiorek

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Ciasto:

  • ugotowane ziemniaki

    4 kg
  • mąka ziemniaczana

    1 kg
  • sól

    do smaku
  • ponadto :

  • śmietana

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

NADZIENIE: Szczypiorek siekamy. Wszystkie pozostałe składniki na nadzienie przekładamy do miski i zagniatamy aż się połączą.
CIASTO: Ugotowane i przestudzone ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez maszynkę, przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystko zagniatamy. Z ciasta formujemy duże podłużne knedle. Rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Knedle zwijamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do czasu, aż knedle wypłyną na wierzch. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Polewamy śmietaną.
Z podanych składników wyszło mi 36 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 24.02.2014 00:02
pychotka taki obiadek
olkaaa 11.12.2013 09:57
dawno nie jadłam
Ada-Gaba 06.10.2013 12:45
uwielbiam takie dania
jordi 28.09.2013 08:54
smaczne danie i baardzo syte
IwonaKa 16.09.2013 10:09
pyszne knedle,takie lubię
ONY_za_kare 09.08.2013 19:33
muszą być pyszne
mysza75 09.08.2013 16:51
Ale to musi byc dobre :-)
magdziorka6 03.08.2013 20:09
hmmm...ale narobiłam sobie smaka
Alex_M 03.08.2013 16:11
fajne knedelki. zjadlabym :)
halina17 03.08.2013 14:28
Owalne knedle - lubię knedle.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat