Przepis i sposób przygotowania na: knedle z truskawkami z sosie czekoladowym
Ziemniaki obieramy i gotujemy.Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce). To samo robimy z serem. Łączymy ziemniaki i ser oraz jajko,mąkę (sypałam trochę "na oko") i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciast formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środku każdego placka układamy truskawkę. Zwijamy i tworzymy kulkę. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.
przygotowujemy sos:
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło oraz śmietanę. Mieszamy do połączenia składników.
Ugotowane knedle polewamy czekoladą,opcjonalnie można posypać czekoladą startą na drobnych oczkach tarki.