Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z truskawkami i twarogiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 250 g
ziemniaki ugotowane 300 g
mąka pszenna 350 g
jajko 2
cukier
sól szczypta
truskawki kilkanaście sztuk
jogurt grecki do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z truskawkami i twarogiem

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy na puree za pomocą tłuczka. Na stolicę wysypujemy mąkę, dodajemy twaróg, ziemniaki, jajka, sól i cukier w zależności jak słodkie knedle chcecie uzyskać. Ciasto wyrabiamy do połączenia składników. Następnie z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na ok. 15-20 części (np. przy pomocy ostrego noża). Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy na niej niewielką truskawkę i zawijamy na kształt kulki. Gotowe knedle kładziemy na blacie wysypanym mąką lub na czystej ściereczce.
Knedle gotujemy we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez 4-6 minut. Ugotowane knedle przekładamy na talerz, polewamy jogurtem greckim i ewentualnie posypujemy cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 20.11.2015 09:50
przepis - rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak