Knedle z serem i posypką cynamonową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej nadziana delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na knedle:

  • ziemniaki ugotowane

    1 kilogram
  • jaja

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    300 gramów
  • sól

    1 szczypta

Na farsz:

  • ser biały

    250 gramów
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier puder

    3 łyżki
  • skórka z cytryny

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

Na posypkę:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    70 gramów
  • masło 82%

    75 gramów
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cynamon

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Knedle z serem i posypką cynamonową foto

Farsz:
Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.

Posypka:
Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Knedle z serem i posypką cynamonową foto

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką).

Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

Krok 3 - Knedle z serem i posypką cynamonową foto

Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce, aby się dobrze oblepiły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 08.11.2018 21:24
Kluseczki wyglądają pysznie, świetne nadzienie!
Bożena Matuszczyk 07.11.2018 10:05
Wspaniałe, smaczne i kuszące ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat