Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z serem i posypką cynamonową

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej nadziana delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko.

Składniki:

Na knedle:

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
jaja 2 sztuki
mąka pszenna 300 gramów
sól 1 szczypta

Na farsz:

ser biały 250 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 3 łyżki
skórka z cytryny 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Na posypkę:

Bułka tarta klasyczna Prymat 70 gramów
masło 82% 75 gramów
cukier 0.5 szklanki
cynamon 1 łyżka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z serem i posypką cynamonową

Wykonanie:

1

Farsz:
Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.

Posypka:
Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.

Krok 1 - Knedle z serem i posypką cynamonową foto
2

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką).

Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

Krok 2 - Knedle z serem i posypką cynamonową foto
3

Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce, aby się dobrze oblepiły.

Krok 3 - Knedle z serem i posypką cynamonową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 08.11.2018 21:24
Kluseczki wyglądają pysznie, świetne nadzienie!
Bożena Matuszczyk 07.11.2018 10:05
Wspaniałe, smaczne i kuszące ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak