Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KNEDLE Z MIĘSEM MIELONYM i ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mięso mielone 50 dag
czosnek 3 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
bazylia 2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
sól prowansalska do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: KNEDLE Z MIĘSEM MIELONYM i ziołami

Kroki postępowania

1
zimniaki obieramy. Płuczemy. Wkładamy do garnka z wodą, solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy mąki, 2 jajka. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji.

Wałkujemy. Dzielimy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - KNEDLE Z MIĘSEM MIELONYM i ziołami foto
2
Do miesa dodajemy jajko, bazylie, oregano, pieprz, sól prowansalską, czosnek wyciśnięty. Na każdy kawałek ciasta (palcek) wykładamy farsz. Formujemy kulkę.
Krok 2 - KNEDLE Z MIĘSEM MIELONYM i ziołami foto
3
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Po wrzuceniu mieszmay by się nie poskejały. Pyzy gotujemy te dłuzej ze względu , że farsz jest z surowego mięsa (możemy wedle uznania wcześniej mięso usmażyć na patelni).
Krok 3 - KNEDLE Z MIĘSEM MIELONYM i ziołami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 21.03.2013 14:43
Wspaniały przepis mniam mniam
Boska_Agatka 21.03.2013 14:41
Gorąco polecam smakowite tylko palce lizać
gosia56 21.03.2013 13:54
napewno pyszne te knedle
V_kuchareczka 21.03.2013 13:17
uwielbiam takie
msmors 21.03.2013 13:10
smaczne danie
Janina 21.03.2013 13:10
Bardzo fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak