Knedle z jabłkiem korzennym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    400 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    100 g
  • jaja

    1 szt
  • jabłka

    2 szt
  • kardamon

    do smaku
  • cynamon

    do smaku
  • okrasa

  • masło

    4 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia ja potraktowałam blenderem , dodałam resztę składników i wyrobiłam .
Jabłka obieramy i usuwamy nasiona i gniazda , kroimy na kawałki ok 3cm,2cm
każde osypujemy przyprawami korzennymi .

Z masy ziemniaczanej na dłoni robimy placek o grubości ok 1cm wielkosci 8cm i na każdy kładziemy jabłko i zlepiamy jak pączki tworząc kulkę , gotujemy w wodzie ok 10 min.

Na patelnię dajemy masło , topimy , następnie wsypujemy bułkę tartą i cukier , rumienimy .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 04.10.2013 14:01
tylko jabłka jakieś dobre twarde się nadają nie miękkie ;)
fotoviderek 04.10.2013 07:23
Wyśmienite knedle :)
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 19:59
uwielbiam knedle nigdy nie robiłam z jabłkami koniecznie muszę spróbować
Anna133 02.10.2013 21:56
ja bardzo lubię z każdymi owocami :D
mufinka79 02.10.2013 19:21
Bardzo apetyczne knedle :)Mniam :)
malaczarna23 02.10.2013 17:51
pysznie wyglądają :)
sylwia_mc 02.10.2013 15:50
świetny pomysł
Anna133 02.10.2013 13:59
smaczne ,proste , wyraziste polecam
Izabela9 02.10.2013 13:53
Takic jeszcze nie robiłam fajny pomysł.
pati100015 02.10.2013 13:40
apetycznie wyglądają!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat