Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle serowe ze śliwką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
śliwki 1/2 kg
jajko 2 szt
mąka ok 1 szklanki
ser biały 200 g
sól do ziemniakow
cynamon 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle serowe ze śliwką

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i zmielić w maszynce. Ser biały również mielić i połączyć z ziemniakami. Dodać jajka, cynamon i łyżkę cukru. Mieszając stopniowo dodawać mąkę, Tak aby ciasto nie było zbyt twarde. Śliwki opłukać, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Nabierać odrobinę ciasta i formować w rękach niewielkie placki, na ich środku układać śliwkę obtoczoną w cukrze i owinąć ja ciastem formując kulkę. Wrzucamy po kilka sztuk do gotującego się wrzątku, lekko mieszając tak aby nie przywarły do dna. Od wypłynięcia gotujemy ok 2 minut. Podałam z sosem waniliowym. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 20.06.2015 21:17
Z przyjemnością zjadłabym takie knedle.
wwwiolka 20.06.2015 19:49
Bardzo fajny przepis.
Anna169Hosz 20.06.2015 19:26
Palce lizać!
halina17 20.06.2015 19:23
Dobre knedle.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak