Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle serowe ze śliwką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 25 dkg
jaja 1 szt
ziemniaki ugotowane 1 szt
mąka 1,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier do posłodzenia
masło 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Sól do wody
śliwki 30 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle serowe ze śliwką

Biały ser zmielić lub jeśli jest z tych miękkich rozgnieść widelcem. Dosypać mąkę,wbić jajko,dodać zmiksowanego, ugotowanego ziemniaka oraz cukier wanilinowy a potem wyrobić ciasto. Gdyby ser był wodnisty i ciasto wyszło za rzadkie, dodać trochę więcej mąki.
Śliwki wymyć i wydrylować (powinny być świeże ale w ostateczności mogą być mrożone). Gotowe ciasto rwać po kawałku, rozgniatać w dłoni i obtaczać nim śliwkę. Przygotowane knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 5 minut od wypłynięcia. Im grubsze będzie ciasto, tym więcej czasu będzie wymagać gotowanie.

Bułkę tartą zrumienić na maśle. Ugotowane knedle podawać z masełkiem i cukrem. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 08.02.2014 10:43
ciekawe połączenie!
monisia1977 08.02.2014 06:52
mniam pycha
Milka100 07.02.2014 21:44
ciekawy przepis
kriko 07.02.2014 21:02
takich nie robiłem i nie jadłem jeszcze
Wiesława1 07.02.2014 20:28
pyszne muszą byc
babajaga1969 07.02.2014 18:41
bardzo smaczne z serem
gosia56 07.02.2014 18:25
takich jeszcze nie jadłam super
noninka77 07.02.2014 18:06
z chęcią bym się poczęstowała:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak