Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle serowe z jeżynami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 40 dag
mąka pszenna 25 dag
jajko 2 szt
jeżyny 1,5 szkl
sól do smaku
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat
cukier
masło

Porada

Knedle serowe z jeżynami to smaczne i sycące danie obiadowe. Ja przygotowałam knedle z jeżyn mrożonych.

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle serowe z jeżynami

Kroki postępowania

1
Ser przemielić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować.
Krok 1 - Knedle serowe z jeżynami  foto
2
Połączyć z mąką i żółtkami.
Krok 2 - Knedle serowe z jeżynami  foto
3
Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąki z serem i zagnieść ciasto.
Krok 3 - Knedle serowe z jeżynami  foto
4
Następnie uformować wałek i pokroić na kawałki.
Krok 4 - Knedle serowe z jeżynami  foto
5
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć,
Krok 5 - Knedle serowe z jeżynami  foto
6
Ułożyć po kilka jeżyn, dodać odrobinę cukru waniliowego.
Krok 6 - Knedle serowe z jeżynami  foto
7
Dokładnie zlepić formując knedle.
Krok 7 - Knedle serowe z jeżynami  foto
8
Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać zrumienionym masłem, oprószyć cynamonem i cukrem.
Krok 8 - Knedle serowe z jeżynami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 02.08.2015 23:35
ciekawy pomysł
Margo1 25.06.2015 13:18
apetyczne knedelki
Ada-Gaba 27.02.2015 17:43
pyszne knedle
Alex_M 27.02.2015 11:29
dobre! chętnie bym zjadła :)
Beatris 27.02.2015 10:56
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha:)
bietka 27.02.2015 10:14
smakowite knedelki :)
bertpvd 27.02.2015 09:51
pyszności !
Magdalena Rysińska 27.02.2015 05:33
Pysznie wyglądają. :)
Iwusia 26.02.2015 23:05
wspaniały przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak