Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle bananowe polane czekoladą z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg.
mąka 2 szkl.
jajko
sok z cytryny 1 szt.
banan 3 szt.
rodzynki 2 garście
czekolada mleczna po 1 tabliczce
czekolada gorzka po 1 tabliczce
twaróg 1/2 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: knedle bananowe polane czekoladą z rodzynkami

ugotowane ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa,dodać mąkę,jajko i wyrobić aby powstała jednolita masa,odstawić.Banany obrać ze skórki i pokroić w dość grube plasterki skropić je sokiem z cytryny a nawet namoczyć i na chwilę odstawić aby nasiąknęły a następnie zawijać je przygotowanym ciastem.Do garnka wlać wodę dodać sól i odrobinę oleju i zagotować wrzucać knedle i gotować od wypłynięcia na powierzchnię jeszcze ok.5min.wyjmować łyżką cedzakową.Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ugotowane knedle a po wierzchu posypać rodzynkami i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.01.2013 07:46
bardzo fajny pomysł, lubię banany a do tego czekolada.. palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak