Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Feijoada wg Piotra Ogińskiego
Na patelni podsmażamy pokrojony boczek wraz z odkrojoną skórą, dodajemy chorizo i podsmażamy przez ok 3-4 minuty. Usmażony boczek wraz z chorizo przekładamy do garnka, tak by na patelni został tłuszcz i zalewamy połową wody i dodajemy ziele angielskie
na patelni z tłuszczem podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, goździkami oraz liściem laurowym przez 2-3 minuty, po czym przekładamy wszystko do garnka. Na tej samej patelni podprażamy czarną fasolę przez 4 minuty i przekładamy do garnka.
Patelnię płuczemy resztą wody i przekładamy do dania. Feijoadę dusimy ok 30 minut.
W tym czasie obieramy banany, dzielimy na pół, posypujemy chili, solimy i panierujemy. Banany smażymy na głębokim tłuszczu przez ok 4-5 minut, lub aż będą złociste.
Gotową feijoadę przekładamy do miseczki, posypujemy pietruszką, a na talerz wykładamy banany, ryż oraz cząstki pomarańczy.
A jeśli ciekawią was inne dania z kuchni brazylijskiej koniecznie zobaczcie przepis na na coxinhas!