Co na obiad: Feijoada wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Feijoada - danie z boczku, fasoli i chorizo z dodatkiem smażonych bananów.Znacie kuchnię brazylijską? Jeśli nie, koniecznie zróbcie ten przepis.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Feijoada:

  • boczek surowy wędzony

    200 gramów
  • fasola czarna

    2 puszki
  • chorizo wieprzowe

    50 gramów
  • chorizo z dzika

    40 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • woda

    1,5 litra
  • goździki całe

    5 sztuk
  • liście lurowe

    4 sztuki
  • ziele angielskie mielone

    1/2 łyżeczki

Smażone banany:

  • banan

    2 sztuki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól morska Prymat

    do smaku
  • mąka

  • jajko

    1 sztuka
  • bułka

    1 sztuka

Dodatki:

  • ryż jaśminowy

  • pomarańcza filetowana

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni podsmażamy pokrojony boczek wraz z odkrojoną skórą, dodajemy chorizo i podsmażamy przez ok 3-4 minuty. Usmażony boczek wraz z chorizo przekładamy do garnka, tak by na patelni został tłuszcz i zalewamy połową wody i dodajemy ziele angielskie
na patelni z tłuszczem podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, goździkami oraz liściem laurowym przez 2-3 minuty, po czym przekładamy wszystko do garnka. Na tej samej patelni podprażamy czarną fasolę przez 4 minuty i przekładamy do garnka.

Patelnię płuczemy resztą wody i przekładamy do dania. Feijoadę dusimy ok 30 minut.

W tym czasie obieramy banany, dzielimy na pół, posypujemy chili, solimy i panierujemy. Banany smażymy na głębokim tłuszczu przez ok 4-5 minut, lub aż będą złociste.

Gotową feijoadę przekładamy do miseczki, posypujemy pietruszką, a na talerz wykładamy banany, ryż oraz cząstki pomarańczy.

A jeśli ciekawią was inne dania z kuchni brazylijskiej koniecznie zobaczcie przepis na na coxinhas!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat