knedelki z pożeczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kremówka

    1\\2 szkl
  • masło

    4 dag
  • mąka

    8 dag
  • jaja

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 łyzka
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

  • rozmrożone czerwone pożeczki

    1 szkl
  • kremówka

    1 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • szczypta cynamonu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto parzone: Kremówkę zagotuj z masłem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.Wsyp mąkę, gotuj, mieszając, aż powstanie gęste ciasto, a ścianki garnka pokryją się białym nalotem. Ciasto przełóż do miski i lekko przestudź.Cały czas miksując dodaj po jajku. Razem z ostatnim jajkiem wsyp proszek do pieczenia.
2. W garnku zagotuj wodę z odrobiną cukru. Dwiema łyżkami maczanymi we wrzątku formuj kuleczki z ciasta i kładź partiami do wody.Gotuj około 5minut.Wyjmij na talerz. Podawaj z kremówką wymieszaną z pożeczkami i cukrem waniliowym. Posyp cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Henryka2 05.11.2011 22:08
Porzeczki pisze się przez RZ
SmacznaPyza 04.11.2011 20:30
z czym te knedle?!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat