Przepis i sposób przygotowania na: Knedel ziemniaczany z mięsem na parze
Kroki postępowania
Wyjąć- zostawić na 10 minut by ,, ochłonął " ( inaczej będzie sie rozpadał przy krojeniu ) . Odwinąć- posmarować łyżka oleju . Na blacie wysypać natkę usiekanych ziół i obtoczyć w nich knedel tak by miał na wierzchu zieloną otoczkę.
Pokroić w grube plastry . Podałam z sosem pomidorowo- ziołowym i mieszanką kolorowych sałat z vinegretem.
* Można zastosować metodę 1 na 4 -- to znaczy masę ziemniaczaną ułożyć w misce - wygładzić powierzchnię - podzielić na 4 części . Wybrać 1 część , a w jej miejsce wsypać mąkę . Dodać wybrane ziemniaki , 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej , szczyptę soli i jajko---wyrobić.
** Ja zrobiłam sos pomidorowy o ziołowym smaku ( zioła prowansalskie ) na bazie resztki zupy pomidorowej która mi została .Zrobiłam białą zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki - rozprowadziłam 1,5 szklanki zupy pomidorowej ( ze śmietanką ). Zagotowałam. Dodałam szczyptę cukru, paprykę mieloną , zioła prowansalskie , suszoną bazylię . Sos ma smak pomidorowo-ziołowy co pasuje do knedla z farszem mięsno-warzywnym doprawionym majerankiem .
*** Jeśli nie mamy sosu można plastry ( ostudzone ) knedla obsmażyć na rumiano na oleju z masłem i podać z surówką , albo polać masłem z zarumienioną na nim bułką tartą .