Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedel ziemniaczany z mięsem na parze

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
jajko 1 sztuka
mięso z zupy 1 szklanka
sól 1 szczypta do smaku
cebula 1 sztuka
majeranek 3 łyżki do smaku
olej roślinny 3 łyżki
zioła świeże 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedel ziemniaczany z mięsem na parze

Kroki postępowania

1
Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( najlepiej wsypać na początek szklankę mąki , zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dodawać mąkę – resztę mąki użyć do podsypania ciasta przy formowaniu knedla )*
Krok 1 - Knedel ziemniaczany z mięsem na parze foto
2
Mięso zmielić .Cebulę drobno pokrojona usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju i dodać do mięsa razem z olejem . Doprawić solą , pieprzem i majerankiem . Farszu ma być ok. 1 szklanki.
Krok 2 - Knedel ziemniaczany z mięsem na parze foto
3
Ciasto na knedel rozłożyć na folii spożywczej - formując prostokąt. Na środku wyłożyć farsz . Unosząc folię zawinąć roladę tak by masa ziemniaczana zakryła farsz i ,,otuliła " go. Zawinąć szczelnie folię zaciskając końcówki.
Krok 3 - Knedel ziemniaczany z mięsem na parze foto
4
Ułożyć roladę w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze woda w dolnym garnku.

Wyjąć- zostawić na 10 minut by ,, ochłonął " ( inaczej będzie sie rozpadał przy krojeniu ) . Odwinąć- posmarować łyżka oleju . Na blacie wysypać natkę usiekanych ziół i obtoczyć w nich knedel tak by miał na wierzchu zieloną otoczkę.

Pokroić w grube plastry . Podałam z sosem pomidorowo- ziołowym i mieszanką kolorowych sałat z vinegretem.

* Można zastosować metodę 1 na 4 -- to znaczy masę ziemniaczaną ułożyć w misce - wygładzić powierzchnię - podzielić na 4 części . Wybrać 1 część , a w jej miejsce wsypać mąkę . Dodać wybrane ziemniaki , 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej , szczyptę soli i jajko---wyrobić.

** Ja zrobiłam sos pomidorowy o ziołowym smaku ( zioła prowansalskie ) na bazie resztki zupy pomidorowej która mi została .Zrobiłam białą zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki - rozprowadziłam 1,5 szklanki zupy pomidorowej ( ze śmietanką ). Zagotowałam. Dodałam szczyptę cukru, paprykę mieloną , zioła prowansalskie , suszoną bazylię . Sos ma smak pomidorowo-ziołowy co pasuje do knedla z farszem mięsno-warzywnym doprawionym majerankiem .

*** Jeśli nie mamy sosu można plastry ( ostudzone ) knedla obsmażyć na rumiano na oleju z masłem i podać z surówką , albo polać masłem z zarumienioną na nim bułką tartą .
Krok 4 - Knedel ziemniaczany z mięsem na parze foto
5
Lubię delikatne pulchne knedle - i z farszem mięsnym i z warzywnymi i sam np. w grzankami - taki czeski knedel do sosów .Robi się je szybko pod warunkiem , że wykorzystujemy to co nam zostaje np. ziemniaki z poprzedniego dnia , mięso z zupy , sos z którym taki knedel podamy .
Krok 5 - Knedel ziemniaczany z mięsem na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 12.11.2013 19:54
apetyczne danie
EwelinkA_93 12.11.2013 18:04
wygląda rewelacyjnie :-)
Anna133 12.11.2013 16:48
fajne , ja kiedyś robiłam gotowane w wodzie
kasienka23 12.11.2013 16:40
smaczne danie, uwielbiam wszystko co z ziemniaków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak