Kluski ziemniaczano-mięsne

Kluski ziemniaczano-mięsne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • filety z kurczaka

    25 dag gotowanego
  • marchew

    1 sztuka ugotowana
  • jajko

    1 sztuka
  • olej roślinny

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka usiekana
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • boczek wędzony

    20 dag
  • szczypiorek

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać i utrzeć ziemniaki jak na placki czy pyzy ( można rozdrobnić w malakserze lub Rozdrabniaczu ) .Wyłożyć na gazę lub czystą lnianą ściereczkę ułożoną na sitku i pozwolić by odciekły - a następnie dobrze odcisnąć .Mięso drobiowe z rosołu obrać ze skórek , chrząstek i kości i zmielić . Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju na rumiano .Wymieszać odciśnięte ziemniaki z jajkiem i 1/2 szklanki mąki pszennej i mąką ziemniaczaną . Dołożyć farsz ( mięso , cebulkę , majeranek doprawione pieprzem i solą ) . Dodawać po trochę mąki tak by konsystencja ciasta mięsno ziemniaczanego była taka jak na szare kluski ( trochę gęściejsze niż na placki ziemniaczane ) .
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę .
Nakładać łyżeczką kluski kładzione ( gotować w 2 porcjach ) . Gotować 4 minuty na małym gazie od wypłynięcia .
Wyławiać łyżką cedzakową .
W czasie kiedy gotuje się woda na kluski pokroić drobno boczek ( surowy lub wędzony ) i wysmażyć go na patelni na skwarki .
Podawać kluski polane skwarkami i posypane pokrojonym szczypiorkiem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 28.09.2015 23:57
smakowite kluseczki
Jodaj 11.06.2014 09:45
ciekawe kluseczki :) muszą być pyszne :)
aisoglam 10.06.2014 08:48
Fajna propozycja :)
Kejti 09.06.2014 20:48
Super muszą smakować,apetyczne :-)
jasiek 09.06.2014 20:45
ciekawy taki inny dodatek
Jusiaa 09.06.2014 19:30
Mniam, zjadłabym
adelajda 09.06.2014 18:39
Lubię te kluski ale wolę w tradycyjnej wersji :)))
Joannasz3190 09.06.2014 17:39
Ciekawy pomysł :)
mirosława4 09.06.2014 17:06
smaczne te kluseczki
mysza75 09.06.2014 16:58
Uwielbiam takie kluski. Ale mi smaki narobiłaś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat