Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczano-brukselkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 650 g
brukselka ugotowana 350 g
jajko duże
skrobia ziemniaczana 3-4 łyżki
mąka krupczatka 1,5 szkl.

Porada

Warzywa do przygotowania klusek najlepiej ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, albo użyć pozostałych po "wczorajszym" obiedzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczano-brukselkowe

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki oraz brukselki zmielić na dość drobnym sitku.
Krok 1 - Kluski ziemniaczano-brukselkowe foto
2
Wbić do warzyw całe duże jajko.
Krok 2 - Kluski ziemniaczano-brukselkowe foto
3
Wsypać mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i trochę soli.
Krok 3 - Kluski ziemniaczano-brukselkowe foto
4
Zagnieść dość miękkie, ale nie klejące ciasto.
Krok 4 - Kluski ziemniaczano-brukselkowe foto
5
Rozwałkować na grubość ok. 2 cm podsypując mąką, aby się nie kleiło.
Dowolną foremką wycinać kluseczki.
Krok 5 - Kluski ziemniaczano-brukselkowe foto
6
Gotowe kluski układać na deseczce posypanej krupczatką i gotować partiami w osolonym wrzątku.

Ugotowane podawać ze zrumienionym masłem, dowolnym sosem albo z bułeczką tartą usmażoną na klarowanym maśle.
Krok 6 - Kluski ziemniaczano-brukselkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.12.2015 12:40
W takich kluseczkach można dzieciaczkom przemycić nielubiane warzywa ;)
sabik86 29.12.2015 14:49
Świetny pomysł na kluski :-) na pewno zrobię je dla mojej córki
Łukasz15 28.12.2015 23:16
Ciekawe kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak