Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nieskromnie napiszemy… raz spróbujecie, powielać będziecie ;) Prosto i pysznie. Do tego ten obłędny sos z lat 70-tych.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    750 gramów
  • mąka ziemniaczana

    250 gramów
  • kulka mozzarelii

    2 sztuki

Sos:

  • masło 82%

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    180 gramów
  • bulion warzywny

    600 mililitrów
  • świeże listki bazylii

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.

Ser kroimy na paluszki 5 cm x 1cm.
Następnie formujemy kulki, spłaszczamy i układamy kawałek sera. Owijamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.

Przygotowujemy sos.
W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu, kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną bazylię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
danielek 08.01.2019 18:12
Fajowe ;)
Babeczka35 08.01.2019 08:59
Takich klusek jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem tego połączenia.
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:32
Tak przygotowane kluski i taki sosik to ja poproszę . Smakowite danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat