Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nieskromnie napiszemy… raz spróbujecie, powielać będziecie ;) Prosto i pysznie. Do tego ten obłędny sos z lat 70-tych.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 750 gramów
mąka ziemniaczana 250 gramów
kulka mozzarelii 2 sztuki

Sos:

masło 82% 1 łyżka
mąka 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 180 gramów
bulion warzywny 600 mililitrów
bazylia świeża 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.

Ser kroimy na paluszki 5 cm x 1cm.
Następnie formujemy kulki, spłaszczamy i układamy kawałek sera. Owijamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.

Przygotowujemy sos.
W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu, kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną bazylię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 08.01.2019 18:12
Fajowe ;)
Babeczka35 08.01.2019 08:59
Takich klusek jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem tego połączenia.
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:32
Tak przygotowane kluski i taki sosik to ja poproszę . Smakowite danie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak