Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.
Ser kroimy na paluszki 5 cm x 1cm.
Następnie formujemy kulki, spłaszczamy i układamy kawałek sera. Owijamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.
Przygotowujemy sos.
W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu, kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną bazylię.