Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
ziemniaki surowe 30 dag
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
koperek 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zimnych ugotowanych ziemniaków dodać odciśnięte z wody ziemniaki surowe, koperek obie mąki, jajko, cebulkę, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą foto
2
Z ciasta ziemniaczanego uformować kulki. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 6-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię
Krok 2 - Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą foto
3
Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane z koperkiem i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 13.06.2013 07:36
bardzo smaczne
Alex_M 30.05.2013 12:52
oj jak ja lubie takie!
misia53 29.04.2013 12:30
zazdroszcze takich kluseczek ,bo ja nie umiem robić z łączonych ziemniaczków...
olkaaa 08.01.2013 10:23
chętnie spróbuję
reniatka 07.01.2013 22:25
mega smakowite
Poison1988 07.01.2013 06:56
szkoda, że nie można wydrukować i zjeść :D
pycia9 06.01.2013 23:35
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak