Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą
Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie oprószamy mąką, smażymy 2-3 min, zalewamy wodą (do poziomu mięsa, w razie potrzeby uzupełniamy płyn), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu i dusimy na wolnym ogniu (pod przykryciem), 20-25 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę odciskamy z kwasu, drobno kroimy. Przekładamy do garnka, wlewamy kwas i wodę, dodajemy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy 2-3 min. Do zasmażki wlewamy trochę płynu z duszenia kapusty, mieszamy i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem.
Do gulaszu dodajemy kluski, mieszamy. Podajemy z kapustą. Posypujemy posiekanym koperkiem i świeżym tymiankiem.