Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
dynia 25-30 dag
mąka ziemniaczana 20 dag
koperek 1/2 pęczka
sól do smaku

Porada

Kluski ziemniaczane z dodatkiem dyni i koperku są oryginalne, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, 10 minut przed końcem gotowania wsypać pokrojoną dynię i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę lub zmiksować blenderem z końcówką do ubijania ziemniaków.
Krok 1 - Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem foto
2
Wyrównać w naczyniu, podzielić na 4 części.
Krok 2 - Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem foto
3
Jedną część odłożyć, wolne miejsce zapełnić mąką ziemniaczaną.
Krok 3 - Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem foto
4
Wymieszać łyżką, dodać posiekany koperek, zagnieść ciasto.
Krok 4 - Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem foto
5
Rękami formować kulki, lekko spłaszczyć, na środku małym palcem zrobić wgłębienie.
Krok 5 - Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem foto
6
Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Krok 6 - Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 19.12.2015 17:26
fajny pomysł
jagoda5913 19.12.2015 00:19
dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak