Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z gruszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 50 dag
mleko 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta

Dodatkowo

gruszki 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z gruszkami

Mąkę przesypać do miski, dodać sodę i sól, wymieszać, następnie dodać żółtka jajek i mleko przy pomocy łyżki wymieszać jednolite ciasto. Białka jajek ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie połączyć na koniec dodając pokrojoną gruszkę.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić przy pomocy łyżki kłaść na gotującą się wodę porcje ciasta i gotować kluski do momentu wypłynięcia. Jeśli w trakcie wrzucania ciasta będziemy maczać łyżkę w gotującej się wodzie to ciasto będzie nam się ładnie od niej odklejało.
Po ugotowaniu kluski wyjąć na talerz osaczając je z nadmiaru wody, lekko przestudzić i podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 16.11.2016 14:22
na pewno smaczne kluchy
w mojej kuchni 16.11.2016 11:59
ciekawe danie
martynkacytrynka 15.11.2016 19:58
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak