Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kluski

ziemniaki ugotowane 1,5kg
mąka ziemniaczana 1,5 szkl.
jajko 3 szt.

sos z mięsem

łopatka bez kości 1,5kg
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Papryka słodka mielona Prymat
olej do smażenia
woda
mąka 2 łyżki

surówka

kapusta kiszona 1 kg
olej
Pieprz czarny mielony Prymat
papryka czerwona 1szt.
sól do smaku
cebula biała 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
W misce dzielimy na 4 części, jedna odejmujemy i wsypujemy do niej mąkę ziemniaczana i jajka.
Wyrabiamy ciasto i formujemy kulki a w środku robimy dziurkę.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 1 - Kluski śląskie z sosem foto
2
Łopatkę kroimy na większe kawałki.
Na rozgrzany olej wkładamy kawałki mięsa, smażymy z obu stron, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką.
Mięso, gdy już się trochę podpiecze podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu.
Krok 2 - Kluski śląskie z sosem foto
3
Gdy mięso będzie już miękkie, wykładamy na talerz.
Z powstałego wywaru robimy sos -mąka z wodą rozmieszana, wlana do wywaru i porządnie wymieszać.
Kapustę kiszona odcisnąć z soku, dodać pokrojona cebulkę i paprykę czerwoną, doprawić do smaku i surówka gotowa.
Krok 3 - Kluski śląskie z sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 01.04.2015 22:30
i modra kapusta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak