Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z masełkiem rozmarynowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
rozmaryn siekany świeży 1 sztuka
masło 100 gram
skórka z cytryny 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z masełkiem rozmarynowym

Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmuj a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wcześniej usuniętą część ziemniaków. Zagnieć ciasto.Formuj kulki.W każdej z nich palcem wskazującym wykonaj dziurkę. Gotuj w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozpuść masło i dodaj posiekany drobniutko rozmaryn i skórkę - jedynie dla aromatu. Podawaj z sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gary Michy 07.05.2013 08:11
Bardzo lubię! Pycha! :)
halina17 06.05.2013 17:01
Moja rodzinka bardzo lubi kluski śląskie.
miki47 06.05.2013 15:20
znakomity przepis
Ola1984 06.05.2013 15:02
Klasyka, którą uwielbiam. Idealne danie dla mojego synka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak