Kluski śląskie z masełkiem rozmarynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • rozmaryn siekany świeży

    1 sztuka
  • masło

    100 gram
  • skórka z cytryny

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmuj a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wcześniej usuniętą część ziemniaków. Zagnieć ciasto.Formuj kulki.W każdej z nich palcem wskazującym wykonaj dziurkę. Gotuj w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozpuść masło i dodaj posiekany drobniutko rozmaryn i skórkę - jedynie dla aromatu. Podawaj z sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gary Michy 07.05.2013 08:11
Bardzo lubię! Pycha! :)
halina17 06.05.2013 17:01
Moja rodzinka bardzo lubi kluski śląskie.
miki47 06.05.2013 15:20
znakomity przepis
Ola1984 06.05.2013 15:02
Klasyka, którą uwielbiam. Idealne danie dla mojego synka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat