Kluski śląskie z chłopskim sosem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ziemniaki ugotowane

  • jajko

  • mąka ziemniaczana

  • sól i pieprz

Składniki na sos

  • udko z kurczaka

  • kiełbasa

  • sól i pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Ziemniaki gotujemy , przeciskamy przez praskę
2. Dzielimy na cztery równe części. Jedną część wypełniamy mąką ziemniaczana.
3. Dodajemy jajako, sól pieprz i wyrabiamy.
4. Formujemy kluski , robiąc kciukiem dziurkę na środku.
5. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia

Przygotowanie sosu
1. Kiełbase kroimy wedle uznania i razem z cebulką pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju.
2. Do Kiełbaski i cebuli dodajemy podrobione mięsko z wcześniej ugotowanego udka.
3. Wszystko zalewamy szklanką bulionu i gotujemy ok. 15 minut.
4. Doprawiamy przyprawami do smaku , można zagęścić sosik śmietaną z mąką.

Kluseczki z sosikiem można podawać np. z buraczkami.
SMACZNEGO.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 18.10.2016 09:19
smaczne kluski
Wacław 17.10.2016 15:59
pyszne kluski :-)
MonikaW 17.10.2016 15:14
domowe pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat