Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie w sosie lubczykowo-pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ SOS

sok pomidorowy 1 litr
mięso mielone wieprzowe 700 g
lubczyk świeży kilka gałązek
Pieprz biały mielony Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat

~ KLUSKI

ziemniaki ugotowane 1 kg
skrobia ziemniaczana 250 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie w sosie lubczykowo-pomidorowym

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać olejem i wstępnie przesmażyć.
Krok 1 - Kluski śląskie w sosie lubczykowo-pomidorowym foto
2
Dolać sok pomidorowy i dokładnie wymieszać przyprawiając pieprzem.
Krok 2 - Kluski śląskie w sosie lubczykowo-pomidorowym foto
3
Dodać pęczek świeżego lubczyku związany nitką i dusić, aż odda aromat.
Wyjąć pęczek, a sos doprawić solą czosnkową i pieprzem.
Krok 3 - Kluski śląskie w sosie lubczykowo-pomidorowym foto
4
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę lub ugnieść. Lekko przestudzić i dodać skrobię ziemniaczaną. Zagnieść miękkie ciasto.
Krok 4 - Kluski śląskie w sosie lubczykowo-pomidorowym foto
5
Uformować kluski średniej wielkości i ugotować w osolonej wodzie.
Krok 5 - Kluski śląskie w sosie lubczykowo-pomidorowym foto
6
Kluseczki podawać z odparowanym sosem.
Krok 6 - Kluski śląskie w sosie lubczykowo-pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 12.01.2017 12:59
pyszny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak