Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
ziemniaki
1 kilogram -
jajko
2 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
mąka ziemniaczana
250 gramów -
mąka pszenna
do posypania stolnicy
Nadzienie:
-
szynka wieprzowa
30 dag -
cebula
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
0,5 łyżeczki -
olej do smażenia
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Dodatkowo:
-
cebula
1 duża sztuka -
masło
do smażenia -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką
Kroki postępowania

Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy zmielone mięso, cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości i zrumienienia, często mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mięsa mielonego. Studzimy.

Ziemniaki obieramy, płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.

Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując kuleczkę.

Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy do zrumienienia. Kluski polewamy cebulką z masełkiem i podajemy. Solimy do smaku.
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)