Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • jajko

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • mąka ziemniaczana

    250 gramów
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy

Nadzienie:

  • szynka wieprzowa

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • cebula

    1 duża sztuka
  • masło

    do smażenia
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto

Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy zmielone mięso, cebulę i czosnek. Smażymy do miękkości i zrumienienia, często mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mięsa mielonego. Studzimy.

Krok 2 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto

Ziemniaki obieramy, płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.

Krok 3 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto

Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując kuleczkę.

Krok 4 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto

Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.

Krok 5 - Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym i polane smażoną cebulką foto

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy do zrumienienia. Kluski polewamy cebulką z masełkiem i podajemy. Solimy do smaku. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 12.10.2016 22:21
Dziękuję:)
paula191919 24.09.2015 11:55
pyszniutkie kluski slaskie
Babeczka35 17.09.2015 07:58
Dziękuję;)
danusia19671 16.09.2015 19:08
Bardzo fajny przepis.
Babeczka35 14.09.2015 16:37
Dziękuję i polecam:)
Wiesława1 14.09.2015 15:40
Super danie
norweska20 14.09.2015 00:12
chętnie bym zjadła
Poison1988 13.09.2015 20:15
kluchy śląskie - to jest to :) ślinka aż leci :)
Aannkaa82 13.09.2015 19:30
Bardzo apetyczne kluski :)
mysza75 13.09.2015 19:17
fajne kluski sama bym zjadla

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat