Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Ziemniaki ugniatamy na płasko w misce.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Dzielimy na 4 części. Jedną część wyciągamy.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
W puste miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko. Wrabiamy na gładką masę.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Z powstałego ciasta , odrywamy kawałki i formujemy kuleczki, na środku robimy delikatnie dziurkę.
Krok 5 - Kluski śląskie foto
6
Tak powstałe kluski gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 6 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 25.08.2015 10:04
wyglądają wyśmienicie!
Saga123 16.08.2015 16:44
smacznie wyglądają
Franciszek 16.08.2015 16:27
Lubie takie kluski
mirosława4 16.08.2015 15:32
jakie równiutkie wyszły
Wacław 16.08.2015 13:20
bardzo lubię te kluski :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak