Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
sól do smaku

Porada

Kluski najlepiej smakują z dodatkiem sosu, np. pomidorowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy z niewielkim dodatkiem soli, tak jak preferujemy je na co dzień. Po ugotowaniu rozdrabniamy je i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Gdy ziemniaki będą już letnie łączymy z mąką ziemniaczaną i wyrabiamy na gładką masę bez grudek.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Z tej masy formujemy niewielkie kluski - bierzemy kulkę ciasta i w niej kciukiem robimy wgłębienie.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy ok. 30 sekund i wykładamy na talerz.
Krok 5 - Kluski śląskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak