Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko 1 szt
sól do smaku

Porada

Najlepiej smakują polane sosem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę (można użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, które zostały nam z obiadu), wystudzić. Ziemniaki włożyć do miski, podzielić na 4 części i 1 część wyjąć na talerzyk.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Miejsce to uzupełnić mąką ziemniaczaną, tak aby tworzyło całość.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Do miski wbić jajko, wsypać szczyptę soli i dołożyć wyjęte wcześniej ziemniaki. Całość zagnieść na jednolitą masę. Z masy formować nieduże kuleczki i palcem robić w nich nieduże wgłębienie.

W szerokim garnku zagotować wodę, posolić. Kluski wrzucać po kilka na wrzątek, delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Gotować ok 3 min od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Krok 3 - Kluski śląskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 18.06.2014 22:55
smaczny obiad
Megg 18.06.2014 21:47
pyszny obiadek
pajbek 18.06.2014 19:22
Dla mnie pycha :-)
Lidzia 18.06.2014 18:12
Obie z córką lubimy kluski śląskie, okraszane lub z sosem.
IZABELA29 18.06.2014 17:41
bardzo lubię z takimi dodatkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak