Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczana
sól
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przecisnąć 2 razy przez praskę i przełożyć do miski.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Ziemniaki podzielić na 4 części i jedną z nich wyjąć.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
W miejsce wyjętej części ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Ciasto podzielić na mniejsze części, pokroić na kawałki.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Z ciasta formować kulki robiąc w środku dziurkę palcem. Kluski układać na blacie posypanym mąką.
Krok 5 - Kluski śląskie foto
6
Kluski gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, gotować przez około minutę po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody.
Krok 6 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 23.02.2014 21:12
pyszne kluseczki
Czyki 23.02.2014 19:15
Ale równiutkie:)perfekcyjne:)
Agata3 23.02.2014 19:10
mniam, muszę zrobić koniecznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak