Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1
sól
mąka ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub tłuczemy je bardzo dokładnie tłuczkiem. Przekładamy do miski i wyrównujemy . Dzielimy na 4 części i jedną z nich wyciągamy. w jej miejsce wsypujemy mąkę tak aby wypełnić dokładnie to miejsce z 4 części. Dodajemy jajko i 4 część ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki, na środku robimy małą dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i olej. Wrzucamy kluski i gotujemy,aż wypłyną do góry. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 20.02.2014 17:21
kluski śląskie uwielbiam:)
kornelcia 20.02.2014 16:42
też często robię
Cranberry 20.02.2014 16:37
pyszne kluseczki
Agata3 20.02.2014 15:54
lubię i to bardzo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak