Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 1/4 farszu
sól 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki należy przecisnąć przez prasę.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Włożyć do miski, wyrównać je na płasko ręką i podzielić na cztery części. Wyjąć jedną z nich i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko, sól, masło i dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Z tak przyrządzonej masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta i formować niewielkie kulki w środku robiąc wgłębienie palcem.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Do wrzącej i osolonej wody wkładać partiami kluski i gotować ok. 5 min do ich wypłynięcia. Wyciągać łyżką cedzakową kluski i wkładać na chwilę do zimnej wody, po czym wyłożyć na półmisek do ich ostygnięcia.
Smacznego :)
Krok 4 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 18.09.2013 08:40
Bardzo lubię kluski śląskie, szczególnie jak jestem na weselach hehe ;D
Mniam 18.09.2013 08:26
Bardzo dobre.
everay 17.09.2013 20:44
pożywne i smaczne
iwi 17.09.2013 19:47
jeszcze modro kapusta i pełnia szczęścia;)
irenka 17.09.2013 19:30
pyszne,lubię
sylwia_mc 17.09.2013 19:18
Wyszły przepięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak