Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 2 kg
mąka ziemniaczana zależy
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski ugniatamy i wykrajamy 1/4 ziemniaków, odkładamy je na bok a w ich miejsce wsypujemy mąkę zimniaczana tak aby dokładnie zapełniła dziurę. Dodajemy odjęte ziemniaki, jajko i wyrabiamy masę. Formujemy zgrabne kluseczki z dziurką :) Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z sosikiem lub do jako dodatek do dań z miesa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basia03 31.01.2014 07:47
Kluski, modra kapusta i rolada to jest niezłe połączenie :) Taki typowy śląski obiadek
magdziorka6 10.12.2013 17:25
uwielbiam je
Bernadeta1 04.06.2013 19:41
pyszne takie kluski
Lemon 02.01.2013 10:16
uwielbiam
polly66 02.01.2013 09:46
oj już dawno nie jadłam, a Twoje wyglądają apetycznie
wyattearp 02.01.2013 09:44
BARDZO LUBIĘ KLUSKI

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak