Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 20-25 dag
jajki 2-3 sztuki
sól do smaku
słonina na skwarki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól do smaku. Gnieciemy by powstało nam ciasto o jednolitej konsystencji. Formujemy kulki i w każdej za pomocą palca robimy dziurkę;).
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Gotujemy je we wrzącej i osolonej wodzie. Czekamy aż wypłyną. ok 8 minut. Wymujemy.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Słoninę kroimy w kostkę i wykłądamy na patelni aby nam się stopila i powstały skwarki. Polewamy nimi kluski ślaskie przed podaniem.
Krok 3 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 19.05.2013 22:02
nawet z samym tłuszczykeim pyszne
kasiek 18.01.2013 22:04
uwielbiam
Miki 06.11.2012 20:30
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak