Kluski śląskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1 kg
  • jajka

    2 szt.
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    6 łyżek
  • sos pieczeniowy

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie najlepiej dzień wcześniej. Zimne przecisnąć przez praskę. Dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną. Wyrób gładkie ciasto. Z ciasta formuj małe zgrabne kulki, a w środku rób dołeczek. W garnku zagotuj osoloną wodę i wkładaj do wrzątku kluski. Gotuj, aż wypłyną. Sos pieczeniowy przygotuj wg opisu na opakowaniu. Polej nim gorące kluski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawel6 13.04.2011 12:24
moje ulubione...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat