Kluski śląskie

Kluski śląskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1 kg
  • jajko

    2 szt.
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    6 łyżek
  • sos pieczeniowy

    1 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kluski śląskie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie najlepiej dzień wcześniej. Zimne przecisnąć przez praskę. Dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną. Wyrób gładkie ciasto. Z ciasta formuj małe zgrabne kulki, a w środku rób dołeczek. W garnku zagotuj osoloną wodę i wkładaj do wrzątku kluski. Gotuj, aż wypłyną. Sos pieczeniowy przygotuj wg opisu na opakowaniu. Polej nim gorące kluski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

pawel6 13.04.2011 12:24
moje ulubione...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat