Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski serowe a'la haluszki

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mleko 0,5 litra
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
mąka pszenna 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
olej 50 mililitrów
twaróg półtłusty 200 gramów
purée ziemniaczane 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski serowe a'la haluszki

Kroki postępowania

1
W wysokim pojemniku zmiksować jajka z solą i twarogiem do uzyskania płynnej konsystencji.
Krok 1 - Kluski serowe a'la haluszki foto
2

Dolać mleko i wsypać sypkie purée ziemniaczane (przeznaczone na pół litra płynu) - szybko wymieszać.

Krok 2 - Kluski serowe a'la haluszki foto
3

Do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i dokładnie zmiksować.

Krok 3 - Kluski serowe a'la haluszki foto
4

Masa po zmiksowaniu powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
Jeśli jest zbyt płynna, dodać więcej mąki pszennej - a do zbyt zwartej dolać nieco mleka.

Gotowe ciasto na kluski odstawić pod przykryciem na pół godziny, aby mąka spęczniała.

Krok 4 - Kluski serowe a'la haluszki foto
5

W szerokim rondelku zagotować lekko osoloną wodę z dodatkiem oleju, zmniejszyć ogień, a na garnku ustawić druszlak z dużymi otworami.

Wylewać porcjami ciasto i za pomocą łopatki przecierać przez dziurki.
Przemieszać delikatnie kluseczki, kiedy wszystkie wpadną do wody.

Krok 5 - Kluski serowe a'la haluszki foto
6
Po kilku minutach odcedzić łyżką cedzakową i zahartować zimną wodą lub od razu połączyć z sosem czy stopionym masłem.
Krok 6 - Kluski serowe a'la haluszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.06.2013 15:17
Możesz dodać mniej mleka, zagnieść zwarte, ale niezbyt zwarte ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce, a następnie pokroić na kawałki i zetrzeć je na tarce o największych oczkach :) Też wypróbowałam :)
anemon 20.06.2013 14:51
Też podoba mi się Twój przepis na kluseczki, ale niestety nie mam takiego sitka, a bez niego chyba się nie udadzą.
Habibi 20.06.2013 09:02
Polecam spróbować :) Są pyszne zarówno na słodko, jak i tradycyjnie z sosami czy też z tłuszczykiem :)
Halina14 20.06.2013 08:18
fajny przepis muszę wypróbowac
Katarzyna/kate1980 19.06.2013 22:50
koniecznie muszę wypróbować przepis
Habibi 19.06.2013 17:35
Haluszki są bardzo znane Czechach i na Słowacji, a w Polsce, w góach, spotkałam się z nazwą gałuszki :)
eMMe 19.06.2013 16:31
Pierwszy raz widzę taki przepis na kluseczki, ale przyznaję, że bardzo mi się spodobał:)
IwonaDD 19.06.2013 15:44
to chyba jakiś regionalny specjał, bo nigdy wcześniej nie słyszałam o nim :) bardzo fajny w dodatku
Habibi 19.06.2013 15:06
dokładnie tak :) smak bardzo podobny, ale na Słowacji, skąd przepis pochodzi, robią go z bryndzą zamiast tradycyjnego twarogu... ja bardzo lubię leniwe pierogi, dlatego robię czasami w takieś szybszej i prostszej formie :)
Marta11 19.06.2013 14:59
cos podobnego jak leniwe pierogi
Habibi 19.06.2013 14:30
Ja też uwielbiam z bułeczką tartą i masełkiem, ale równie smaczne są ze skwareczkami z boczku lub słoninki i posypane pokruszonym twarogiem :)
David 19.06.2013 14:27
super kluseczki
Zdzisław 19.06.2013 14:26
lubię takie kluski z tartą bułką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak