Kluski parowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

rozczyn

  • drodże,

    5 dag
  • mleko

    0,75 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka

    0,5 szklanki

ciasto

  • jajka

    3 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka

    1 kg
  • mleko

    3 szklanki
  • sól

    1 szczypta

Lista składników

  • cynamon Prymat

  • masło

  • jagody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski parowane foto
Na początek zagotować mleko (zarówno do rozczynu jak i do ciasta). Wystudzić.
Krok 2 - Kluski parowane foto
Przygotować rozczyn. Wymieszać w misce ręcznie wszystkie składniki. Zostawić do urośnięcia z 10 minut.
Krok 3 - Kluski parowane foto
Wyrobić ciasto. Składniki wymieszać w misce ręcznie z rozczynem.
Krok 4 - Kluski parowane foto
Zostawić ciasto z 30 minut aby urosło.
Krok 5 - Kluski parowane foto
Po kawałku na stolnicy wyrabiać ciasto, podsypywać mąką, rozwałkować dość grubo, literatką wycinać kształt koła.
Krok 6 - Kluski parowane foto
Gotować na parze pod przykryciem 7 minut. Można użyć specjalnego garnka do gotowania na parze lub na górę garnka dać czystą ściereczkę od naczyń, obwiązać gumką. Podawać na gorąco np. z tłuszczem i cynamonem lub z jagodami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 15.10.2014 16:07
dobry obiadek
Mama niejadka 29.09.2014 18:53
Fajny pomysł :)
gibli 17.08.2014 10:55
fajne te kluseczki:)
Jodaj 31.07.2014 20:03
uwielbienie moje :)
gosia56 30.07.2014 10:30
dawno takich nie jadłam;)
w mojej kuchni 30.07.2014 09:58
też lubię bardzo
krokus 30.07.2014 09:00
Moje smaki dzieciństwa ;) Uwielbiam !!!!!!
Czyki 30.07.2014 07:51
Bardzo pysznie :)
Lidzia 30.07.2014 07:44
Pyszne, do tego bita śmietanka, mniam.
Krystyna32 30.07.2014 06:35
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat