Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski parowane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rozczyn

drodże, 5 dag
mleko 0,75 szklanki
cukier 2 łyżki
mąka 0,5 szklanki

ciasto

jajko 3 sztuki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżka
mąka 1 kg
mleko 3 szklanki
sól 1 szczypta

Lista składników

cynamon Prymat
masło
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski parowane

Kroki postępowania

1
Na początek zagotować mleko (zarówno do rozczynu jak i do ciasta). Wystudzić.
Krok 1 - Kluski parowane foto
2
Przygotować rozczyn. Wymieszać w misce ręcznie wszystkie składniki. Zostawić do urośnięcia z 10 minut.
Krok 2 - Kluski parowane foto
3
Wyrobić ciasto. Składniki wymieszać w misce ręcznie z rozczynem.
Krok 3 - Kluski parowane foto
4
Zostawić ciasto z 30 minut aby urosło.
Krok 4 - Kluski parowane foto
5
Po kawałku na stolnicy wyrabiać ciasto, podsypywać mąką, rozwałkować dość grubo, literatką wycinać kształt koła.
Krok 5 - Kluski parowane foto
6
Gotować na parze pod przykryciem 7 minut. Można użyć specjalnego garnka do gotowania na parze lub na górę garnka dać czystą ściereczkę od naczyń, obwiązać gumką. Podawać na gorąco np. z tłuszczem i cynamonem lub z jagodami.
Krok 6 - Kluski parowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 15.10.2014 16:07
dobry obiadek
Mama niejadka 29.09.2014 18:53
Fajny pomysł :)
gibli 17.08.2014 10:55
fajne te kluseczki:)
Jodaj 31.07.2014 20:03
uwielbienie moje :)
gosia56 30.07.2014 10:30
dawno takich nie jadłam;)
w mojej kuchni 30.07.2014 09:58
też lubię bardzo
krokus 30.07.2014 09:00
Moje smaki dzieciństwa ;) Uwielbiam !!!!!!
Czyki 30.07.2014 07:51
Bardzo pysznie :)
Lidzia 30.07.2014 07:44
Pyszne, do tego bita śmietanka, mniam.
Krystyna32 30.07.2014 06:35
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak