Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski parowane

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mleko
cukier
mąka pszenna
jajko 3 sztuki
sól szczypta
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski parowane

Kroki postępowania

1
Przygotować rozczyn.
Do miski dać 5 dag drożdży, 0,75 szklanki letniego mleka (ugotowane, wystudzone), 2 łyżki cukru, 0,5 szklanki mąki.
Krok 1 - Kluski parowane foto
2
Całość wymieszać. Zostawić do urośnięcia przynajmniej 10 minut.
Krok 2 - Kluski parowane foto
3
Gdy mieszanka urośnie dodać 3 całe jajka, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę cukru, 1 kg mąki, 3 szklanki letniego mleka (ugotowane, wystudzone), szczyptę soli. Wymieszać i zostawić do urośnięcia (przynajmniej 1 godzinę).
Krok 3 - Kluski parowane foto
4
Wyrobić kształt klusek. Gotować na parze około 7-10 minut.
Krok 4 - Kluski parowane foto
5
Podawać np. z tłuszczem i cynamonem. Z jagodami również można.
Krok 5 - Kluski parowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 09.06.2014 19:12
bardzo lubię
ppaulina 08.06.2014 12:08
muszą byc pyszne
Laila2786 20.05.2014 14:25
fajnie opisany przepis
Milka100 04.02.2014 22:27
PYSZNE BUCHTY Z SOSEM MALINOWYM
Paolcia 04.02.2014 22:02
smacznie wygląda :)
Renataj 04.02.2014 21:51
Uwielbiam je:) Mogę je jeść z wszystkim: z sosami owocowymi, grzybowymi, warzywnymi, mięsnymi i... bez niczego:)
teresa18 04.02.2014 21:41
Zjadlabym takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak