Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski orkiszowe z marchewką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dag
marchew 1 szt
mąka orkiszowa 40 dag
jajko 1 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski orkiszowe z marchewką

Najłatwiej jest skorzystać z ugotowanych ziemniaków np. poprzedniego dnia do obiadu. Jeśli nie mamy takich, oczywiście obieramy ziemniaki, myjemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Zimne ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o jak najmniejszych oczkach. Do misy przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy ziemniaki i marchew. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego turlamy wałeczek, który ukośnie kroimy na kluski. Kluski gotujemy partiami w osolonym wrzątku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 05.03.2013 23:50
polecam spróbować :)
Marta17 05.03.2013 21:02
ja również nie jadłam
cris04 05.03.2013 20:43
Jeszcze nigdy nie jadłam takich klusek..,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak