Kluski na parze z sosem malinowym

Kluski na parze z sosem malinowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO ;

  • mleko 3,2%

    400 ml
  • drożdże

    100 g
  • mąka pszenna

    1 kg/ ok może więcej typ 500
  • żółtko jaja

    6 szt
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • konfitura malinowa

    1 szkl

SOS;

  • mrożone maliny

    2 szkl
  • jogurt naturalny

    300 ml
  • syrop klonowy

    6 łyżek/ jeśli nie macie -to cukie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

CIASTO ;
Do dużej miski wlewamy letnie mleko, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, całość mieszamy, ma być konsystencja gęstej śmietany, zostawiamy aż zaczyn wyrośnie.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, wyrośniety zaczyn, resztę cukru, delikatnie mikserem mieszamy, następnie dosypujemy stopniowo mąkę , zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, aż stanie się gładkie,

Znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, wałkujemy na placek 2 cm i wykrawamy koła, na środek każdego dajemy lyżeczkę konfitury, zlepiamy, układamy na blacie, do wyrośnięcia, zlepieniem w dół. znów zostawiamy na ok 30min.


W tym czasie robimy sos;

Maliny rozmrażamy, najlepiej wcześniej wyciągnąć, dodajemy jogurt, syrop i miksujemy na gładką masę.


Kluski gotujemy na parze, pod przykryciem ok 10-15min, zależy od wielkości. z tej porcji wychodzi ok 35szt dośc sporych klusek.
Uparowane polewamy sosem.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monika141

31.01.2017 07:05
Niam niam pyszne ,uwielbiam

Urszula Świeca

30.01.2017 22:07
Pyszne kluseczki.))

Ada-Gaba

30.01.2017 19:30
apetyczne danie

IKrakowianka

30.01.2017 17:29
wyglądają mega apetycznie!

Aleksandra/Olcia

30.01.2017 17:10
ojej ale bym jadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat