Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze - parowańce

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
masło 125 g
drożdże 50 g
mleko 1 szklanka
sól do smaku
powidła śliwkowe 1 opakowanie
śmietana do smaku
cukier trzcinowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze - parowańce

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy z cukrem do białości, aż podwoją swoją objętość, a cukier nie będzie wyczuwalny.
Krok 1 - Kluski na parze - parowańce foto
2
Mleko podgrzewamy, ale nie może być gorące - wystarczy letnie. Do garnuszka wkruszamy drożdże i dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz zalewamy połową mleka i dokładnie mieszamy. Taki rozczyn postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ja pozostawiam zawsze na wyłączonym palniku na którym wcześniej podgrzewałam mleko.
Krok 2 - Kluski na parze - parowańce foto
3
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy rozczyn, sól, oraz jajka i pozostałe mleko.
Krok 3 - Kluski na parze - parowańce foto
4
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia,a następnie dodajemy do ciasta i dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolitą, gładką konsystencję. Będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni.
Krok 4 - Kluski na parze - parowańce foto
5
Tak przygotowane ciasto wkładamy do tej samej miski i posypujemy delikatnie mąką - przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 5 - Kluski na parze - parowańce foto
6
Gdy ciasto nam podrośnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 6 - Kluski na parze - parowańce foto
7
Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy tworząc kulkę, którą odkładamy do podrośnięcia ok 30 min.
Krok 7 - Kluski na parze - parowańce foto
8
Podrośnięte kluseczki wkładamy do garnka na parze i parujemy ok 8-10 min. Gotowe podajemy ze śmietana i cukrem. Smacznego !!
Krok 8 - Kluski na parze - parowańce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 18.06.2017 12:14
uwielbiam z sosem jagodowym!
Patrycja33 25.08.2016 09:22
smaczne kluski:-)
MAR3STA 02.04.2016 21:40
Pyszne takie kluski
Ela15 25.02.2016 07:08
lubię takie kluski
Bernadeta1 07.01.2016 21:11
Bardzo lubię takie kluski, pyszne
Franciszek 07.01.2016 00:15
pycha kluski
kuchcik89 06.01.2016 23:13
pychota, uwielbiam kluski na parze!
Ewa Wojtaszko 06.01.2016 21:55
takie kluchy często robiła moja babcia,najlepsze jakie mogły być :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak