Kluski na parze - parowańce

Kluski na parze - parowańce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • masło

    125 g
  • drożdże

    50 g
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

    do smaku
  • powidła śliwkowe

    1 opakowanie
  • śmietana

    do smaku
  • cukier trzcinowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski na parze - parowańce foto
Jajka ubijamy z cukrem do białości, aż podwoją swoją objętość, a cukier nie będzie wyczuwalny.
Krok 2 - Kluski na parze - parowańce foto
Mleko podgrzewamy, ale nie może być gorące - wystarczy letnie. Do garnuszka wkruszamy drożdże i dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz zalewamy połową mleka i dokładnie mieszamy. Taki rozczyn postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ja pozostawiam zawsze na wyłączonym palniku na którym wcześniej podgrzewałam mleko.
Krok 3 - Kluski na parze - parowańce foto
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy rozczyn, sól, oraz jajka i pozostałe mleko.
Krok 4 - Kluski na parze - parowańce foto
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia,a następnie dodajemy do ciasta i dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolitą, gładką konsystencję. Będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni.
Krok 5 - Kluski na parze - parowańce foto
Tak przygotowane ciasto wkładamy do tej samej miski i posypujemy delikatnie mąką - przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 6 - Kluski na parze - parowańce foto
Gdy ciasto nam podrośnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 7 - Kluski na parze - parowańce foto
Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy tworząc kulkę, którą odkładamy do podrośnięcia ok 30 min.
Krok 8 - Kluski na parze - parowańce foto
Podrośnięte kluseczki wkładamy do garnka na parze i parujemy ok 8-10 min. Gotowe podajemy ze śmietana i cukrem. Smacznego !!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

18.06.2017 12:14
uwielbiam z sosem jagodowym!

Patrycja33

25.08.2016 09:22
smaczne kluski:-)

MAR3STA

02.04.2016 21:40
Pyszne takie kluski

Ela15

25.02.2016 07:08
lubię takie kluski

Bernadeta1

07.01.2016 21:11
Bardzo lubię takie kluski, pyszne

Franciszek

07.01.2016 00:15
pycha kluski

kuchcik89

06.01.2016 23:13
pychota, uwielbiam kluski na parze!

Ewa Wojtaszko

06.01.2016 21:55
takie kluchy często robiła moja babcia,najlepsze jakie mogły być :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat