Kluski na parze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże świeże

    10 dkg
  • jajko

    3
  • żółtko jajek

    2
  • mleko

    0,5 litra
  • masło roślinne

    0,5 kostki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z niewielkiej ilości mleka, mąki, cukru i drożdży (całych) zrobić zaczyn. Pozostałe mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Jajka utrzeć z resztą cukru. Wyrośnięte drożdże przełożyć do miski z mąką, dodać jajka i mleko z masłem. dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować (ok 1,5 cm). Szklanką wykroić krążki, odłożyć do wyrośnięcia. Parować porcjami po 10 minut. Ja polałam je sosem jagodowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
luna76 09.11.2014 21:06
idealne!!!!!
jola91 09.11.2014 19:03
Pamiętam je z dzieciństwa, jednak sama ich jeszcze nie robiłam :) Zapisuję w ulubionych...
VioletoweKucharzenie 09.11.2014 16:52
jeszcze nigdy takich nie jadłam, wygladają pysznie:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat