KLUSKI NA PARZE

KLUSKI NA PARZE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/2 litra
  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    8 dag
  • sól

    szczypta
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania KLUSKI NA PARZE

Kruszymy drożdże z cukrem i dodajemy odrobinkę ciepłego mleka oraz czubatą łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15 minut
Do pozostałej mąki dodajemy sól i rozczyn drożdżowy po wyrośnięciu oraz zagrzane ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto oraz formu
jemy kluseczki i odstawiamy aby wyrosło.
Dobrze wyrośnięte ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Po wyrośnięciu parujemy. Można podawać z konfitura , jogurtem lub owocami.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

szajba2 26.05.2011 15:43
nie lubię na parze
Barbara55 10.05.2011 14:40
nie przepadam za nimi
Babciagramolka 01.02.2011 17:09
Bardzo lubię - nie robie bo za leniwa jestem
IZABELA29 19.08.2010 19:42
najlepsze swoje zrobione w domku
iwa643 06.08.2010 08:06
noo pychota
caroline1983 07.07.2010 14:30
Wieki już ich nie jadłam a są pyszne :)
TyTaN 04.06.2010 23:11
ja tez kupuje już gotowe
Izabela30 25.04.2010 23:42
Zawsze kupuje gotowe ale sprawdze ten przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat