Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski leniwe z sosem truskawkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

twaróg 30 dag
ziemniaki ugotowane 3 sztuki, obrane
jajko 1 sztuka
cukier 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól szczypta

Sos

truskawki świeże 40 dag
śmietana 12% 1/2 szklanki
jogurt naturalny 3/4 szklanki
cukier ewentualnie do dosłodzenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe z sosem truskawkowym

1. Ziemniaki dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.

2. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy ziemniaki i pozostałe składniki klusek. Zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli lepi się do rąk, dosypujemy jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Ciasto dzielimy na 3 części.

3. Z ciasta na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki. Kroimy ukośnie ok 2 cm kawałki, spłaszczamy je palcem. Kluski wrzucamy partiami do gotującej się wody i gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

4. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem na "papkę". Dodajemy jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy. Sosem polewamy ugotowane, ciepłe kluski. Podajemy od razu. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 17.06.2016 23:26
Pychotka mniamniuśna :) ajjj nawet teraz bym zjadła :D
bertpvd 17.06.2016 21:14
super przepis
MAR3STA 17.06.2016 19:39
letnie smaki
Urszula Świeca 17.06.2016 19:31
Smakowite.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak