Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe z sosem truskawkowym
2. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy ziemniaki i pozostałe składniki klusek. Zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli lepi się do rąk, dosypujemy jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Ciasto dzielimy na 3 części.
3. Z ciasta na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałeczki. Kroimy ukośnie ok 2 cm kawałki, spłaszczamy je palcem. Kluski wrzucamy partiami do gotującej się wody i gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem na "papkę". Dodajemy jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy. Sosem polewamy ugotowane, ciepłe kluski. Podajemy od razu. Smacznego!