Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski leniwe z masłem i cynamonem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj polecam smaczne kluski serowe zwane kluskami leniwymi. Polane stopionym masełkiem i posypane cukrem i cynamonem smakują obłędnie. Pyszne danie z kuchni polskiej.

Składniki:

Na ciasto:

twaróg półtłusty 500 g
jajka duże 2 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
cukier waniliowy 3 łyżeczki

Dodatkowo:

masło 1 ćwiartka
cynamon Prymat 4 łyżeczki
cukier 4 łyżeczki

Porada

mąka 3/4 szklanki o pojemności 250 g + do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe z masłem i cynamonem

1. Twaróg przeciskamy przez praskę do przeciśniętego twarogu dodajemy jajka, sól, mąkę oraz cukier waniliowy do smaku.

2. Zagniatamy ciasto, podsypujemy delikatnie mąką.
Ciasto dzielimy na porcje, z każdej porcji formujemy wałek i po skosie kroimy nasze leniwe kluski.

3. Zagotowujemy wodę z solą.

4. Do gotującej wody wkładamy partiami kluski i gotujemy do chwili wypłynięcia na powierzchnię wody, po 2 - 3 minutach wyjmujemy łyżką cedzakową.

5. Polewamy stopionym masełkiem i posypujemy cukrem i cynamonem jak ktoś lubi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak