Kluski leniwe w kształcie serduszek

Kluski leniwe w kształcie serduszek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    250 g
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • jajko

    2
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

  • sól

  • masło

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozdzielić od siebie dwa białka oraz dwa żółtka. Białka razem ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ser biały rozdrobnić za pomocą widelca, a później dodać do niego jedno opakowanie cukru wanilinowego, dwie łyżeczki budyniu waniliowego, jedną szklankę mąki ( można dodać mąki trochę więcej lub trochę mniej tak, żeby ciasto było elastyczne i miękkie). Składniki wymieszać dokładnie ze sobą, a po chwili dodać do nich ubitą pianę i ugniatać na ciasto. Ciasto rozwałkować, a później wycinać foremkami serduszka. Serduszka gotować w wodzie, aż wypłyną na wierch i odcedzić. Gotowe leniwe serduszka polać roztopionym na patelni maśle i posypać z wierchu cukrem pudrem, cukrem zwykłym lub cynamonem. Serduszka leniwe można też podawać z bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KasiaK90 28.02.2012 16:38
świetne
Andzia1977 03.01.2012 20:53
fajne
Juleczka20 30.12.2011 10:06
pomysłowe:)
pioge7 25.12.2011 09:53
super
1j1o1l1a1 22.12.2011 23:11
walentynkowe :)
gosia47-47 22.12.2011 07:24
mniam
artur7 22.12.2011 06:04
spryty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat