Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski lane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąka pszenna 4 łyżki
sól 1 szczypta
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski lane

Kroki postępowania

1
Jajko wbijamy do miski, dodajemy mąkę, sól i mieszamy. Podczas mieszania wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto mieszając widelcem.
Krok 1 - Kluski lane foto
2
Ciasto na kluski powinno być lejące ale w miarę gęste. Jeśli będzie za rzadkie należy dodać więcej mąki lub gdy jest za gęste dodać mleka.
Krok 2 - Kluski lane foto
3
Gdy ciasto ma odpowiednią konsystencję robimy rożek z papieru śniadaniowego i wlewamy do niego ciasto. Zamiast papieru śniadaniowego można użyć zwykły lejek.
Krok 3 - Kluski lane foto
4
Ciasto z rożka wlewamy do gotującej się, osolonej wody i mieszamy aby kluski się nie przykleiły do dna. Gotujemy 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 4 - Kluski lane foto
5
Ugotowane kluski odsączyć z wody przez durszlak. Smacznego!
Krok 5 - Kluski lane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 20.10.2012 10:07
zapraszam
hahanka 19.10.2012 11:05
bardzo lubię kluski lane, mogę wpaść na porcyjkę?
Silver Teaspoon 15.10.2012 21:48
smak mojego dzieciństwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak