Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski Gryczane z Pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 20 gram
masło do smaku
cebula
wywar warzywny 3/4 litra
kremówka 200 ml
pietruszka zielona 20 gram
jajko do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
pieczarki 500 gram
dymki ze szczypiorkiem do smaku
ser żółty do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski Gryczane z Pieczarkami

Kaszę prażymy , mieszamy z masłem i czekamy aż masło wsiąknie w kaszę. Dodajemy cebulę, mieszamy przez trzy minuty. Dodajemy wywar warzywny, gotujemy przez około 15 minut. 3 łyżki kremówki, natkę pietruszki, 2 jajka oraz letnią kaszę wymieszać, posolić,przyprawić pieprzem , formujemy 8 okrągłych klusek. Grzyby pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle i odłożyć na sito. sos z grzybów przelać na patelnię , odparować do niewielkiej ilości ,dodać grzyby ,przyprawić solą i pieprzem. Dymkę kroimy w plasterki,wraz z grzybami włożyć do formy do zapiekanek, na wierzchu ułożyć kluski , zalać kremówką wymieszaną z tartym serem. Zapiekamy około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni. Podajemy na gorąco .Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 26.01.2013 22:07
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak