Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski Drożdżowe z Białym Sosem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 2 dag
jajko 2
masło 6 dag
mleko 250 ml

sos

mąka 3 łyżki
masło 15 dag
bulion 250 ml
sok z cytryny 1/2
cukier 1 łyżka
śmietana 250 ml
żółtko jajek 5
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski Drożdżowe z Białym Sosem

Do miski wsypać przesianą mąkę. Mleko podgrzać, dodać do mąki i wymieszać. Drożdże rozdrobnić i także wsypać do wyrabianego ciasta, dodając łyżkę stopionego masła i sól. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i kłaść łyżką kluski. Gotować aż wypłyną na powierzchnię wody. Podawać gorące jako dodatek do delikatnych mięs i polewać sosem.
Przygotować sos: rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i zasmażyć, a następnie wymieszać z zimnym bulionem, dodając sok cytrynowy, cukier i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać i zestawić z ognia. Do sosu dodawać po jednym żółtku i rozprowadzić je. wsypać rodzynki i polewać nim kluski drożdżowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak